Wat is vitaliteit?

Wat is vitaliteit
Vitaliteit

Wat is vitaliteit?

Wat is vitaliteit? Vitaliteit is de mate waarin iemand zich fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel fit voelt. Het is een belangrijk aspect van het welzijn en kan worden gezien als een indicatie van hoe weerbaar iemand is of hoe goed iemand in staat is om met stress om te gaan en te functioneren in het dagelijks leven.

Waar bestaat vitaliteit uit?

Om meer uitleg te geven over vitaliteit lees je onderstaand een korte toelichting op ieder onderdeel.

Fysieke vitaliteit houdt in dat iemand een gezonde leefstijl heeft, waarbij voldoende beweging, gezonde voeding en genoeg slaap aanwezig zijn. Fysieke vitaliteit zou je kunnen versterken door regelmatig te bewegen. Bijvoorbeeld door met regelmaat te wandelen, de fiets te pakken in plaats van de auto en te sporten. Hierdoor bouw je een fysiek sterker lichaam op, een betere conditie én verminder je stress.

Emotionele vitaliteit houdt in dat iemand in staat is om emoties te reguleren en te uiten, en dat er een positieve houding is ten opzichte van het leven. Emoties mogen er dus zijn, ook negatief. Maar ze blijven niet zodanig lang hangen dat ze je beperken. Daarnaast hoort sociale verbinding hier ook bij. Samen leuke dingen doen en ergens bij horen dragen bij aan een goede emotionele gezondheid.

Mentale vitaliteit houdt in dat iemand een positieve mindset heeft, zich krachtig voelt en in staat is om problemen op te lossen. Maar mentale vitaliteit gaat verder dan dat. Het gaat ook over een bepaalde mate van zelfvertrouwen. In deze tijd, ook door de invloed van social media, hebben veel mensen last van belemmerende overtuigingen. Ideeen of meningen over zichzelf die niet waar zijn. Het stemmetje in je hoofd die je overtuigt van dingen die nooit bevestigd zijn. Bij mentale vitaliteit ben je in staat om ook deze gedachten je niet te laten beperken.

Spirituele vitaliteit houdt in dat je een gezonde hoeveelheid levenslust hebt. Het heeft hierin niet direct verband met religie. Zie je het leven als zinvol, zijn er idealen die je graag wilt bereiken, leef je naar bepaalde waarden? Regelmatig komt het voor dat iemand nog zoekende is en hiervan stress kan ervaren. Wanneer deze stress langdurig aanhoudt, beïnvloedt dit ook de emotionele, mentale en fysieke vitaliteit.

Vitaliteit is de mate waarin iemand zich fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel fit voelt. Het is een belangrijk aspect van het welzijn en kan worden gezien als een indicatie van hoe weerbaar iemand is of hoe goed iemand in staat is om met stress om te gaan en te functioneren in het dagelijks leven.

Een brede kijk op gezondheid met vitaliteit

Zoals je kunt lezen bestaat er best wat overlap tussen emotionele, mentale en spirituele vitaliteit. En gezondheid is dus meer dan de afwezigheid van ziekte of de aanwezigheid van een goede fysieke gesteldheid. Wat vitaliteit precies is, kun je mooi weergeven in een spinnenweb model: het Positieve Gezondheidsmodel van Machteld Huber. Dit model richt zich op 6 aspecten. Door een vragenlijst te beantwoorden – de vragenlijst wordt hier verder niet besproken – weet je hoe je ervoor staat op elk vlak binnen dit model. Dit geeft je eventueel een richting waar je aan wilt werken.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *