Omega 3 test

Meten = weten: jouw omega 3-6 ratio

Omega 3 test

Omega 3 is een onverzadigde en ontsteking remmende vetzuur dat een grote rol speelt in onze gezondheid. Bovendien is het een essentiële vetzuur, wat betekent dat ons lichaam dit niet zelf aanmaakt. We moeten het uit voeding halen. Hier zit het grootste probleem. Door het aanbod in de supermarkt en ons Westerse dieet nemen we te weinig omega-3 vetzuren tot ons. De tegenstander, de ontsteking gevende omega-6, nemen we ten overvloede.

We hebben ze allebei nodig, maar in de juiste balans. En dat is bij de meeste mensen afwezig. Op de lange termijn is een ongebalanceerde omega 3-6 ratio de basis van onder andere hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en het metabool syndroom.

Achterhaal met een omega 3 test wat jouw omega 3-6 ratio is.

Omega 3 test

Gezondsheidsvoordelen ideale omega 3-6 balans

Mogelijke gevolgen / relaties omega 3 tekort

Omega 3 gehalte verbeteren

Om een goede balans van omega 3 en omega 6 vetzuren te verkrijgen, moeten we bewerkte voeding beperken en ongeveer 3 á 4 keer per week vette vis eten. Heel eerlijk, dit is moeilijk en erg duur.

Om jezelf hierin te ondersteunen bestaat er visolie en algenolie. Ik werk samen met Arctic Blue (online te bestellen) en Omega Flow (Exclusief fysiek te verkrijgen). Beide duurzame oplossingen. Meer weten? Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de vis- en algenolie en hoe te bestellen.

Zelf ben ik voorstander van algenolie, omdat het een vegetarische oplossing is, het  dichterbij de bron zit (algen maken omega 3 aan, vissen eten algen) en is niet vervuild waar vissen dat wel kunnen zijn.

Duurzame vis- of algenolie van hoge kwaliteit bestellen? Gebruik de Arctic Blue kortingscode strk-leven-nl10 en ontvang 10% korting. Of vraag het mij persoonlijk.

Veelgestelde vragen over omega 3, de test, vis- en algenolie

Wat is omega 3 en omega 6 eigenlijk?

Omega 3 en omega 6 zijn twee soorten essentiele vetzuren. Essentieel betekent hier dat ons lichaam de vetzuren niet zelf kan aanmaken. We moeten het dus uit voeding halen. Omega 3 staat ook wel voor Alfalinoleenzuur (ALA), DHA en EPA en omega 6 voor Linolzuur (LA).

Omega 3 is een ontsteking remmende vetzuur, omega 6 een ontsteking gevende vetzuur. Maar vergeet niet dat we ze allebei nodig hebben. Want ook ontsteking gevers hebben we nodig, om bijvoorbeeld ‘slechte indringers’ in ons afweersysteem tegen te gaan.

Het belangrijkste is dat ze goed in balans zijn. En gezien onze eetgewoontes komt dit maar zelden voor. Een goede omega 3 : omega 6 balans is 1:1 tot 1:5. De realiteit geeft weer dat we gemiddeld op 1:25 zitten.

Waar zit omega 3 en omega 6 in?

Omega 3 is veel terug te vinden in vette vis, schelpdieren en schaaldieren (vooral DHA en EPA). Maar ook bepaalde noten, zaden en pitten zijn rijk aan omega 3 (vooral ALA). Denk bijvoorbeeld aan (wilde) zalm, makreel, forel, haring, sardientjes, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en – dé bron – algen.

Omega 6 is vooral te vinden in plantaardige olien en in bepaalde noten en zaden. Zo vind je het in lijnzaad, chiazaad, amandelen veel omega 3, maar bevat het ook omega 6. Met name het omega 6 vetzuur uit plantaardige olien wil je beperken. Dit is veelal verwerkt in bewerkte producten zoals koek, gebak, snoep, pizza, zonnebloemolie etc.

Waarom zou ik vis- of algenolie nemen?

Vis- en algenolie zit vol met omega 3 (ALA, DHA en EPA). Een belangrijke bouwstof voor onze hersenen, ogen, hart- en bloedvaten, bloeddruk, insulinegevoeligheid, huid, cholesterolprofiel, spieren en meer.

Helaas is de realiteit dat we doorgaans te weinig omega 3 binnen krijgen. Met name de omega vetzuren DHA en EPA uit vis. Ons lichaam maakt deze vetzuur niet zelf aan dus moeten we het uit voeding krijgen. Helaas eten we de verkeerde producten om voldoende binnen te krijgen.

Maar dan ga ik toch meer voeding met omega 3 tot mij nemen? Een goede insteek, maar in de praktijk wordt minder dan 10% van de ALA omgezet tot de stof EPA en DHA. Om voldoende binnen te krijgen zou je 3 á 4 keer per week vette vis moeten eten. Dat is heel lastig te behalen. Niet iedereen vindt vis lekker en het trekt je portemonnee leeg.

Vis- en algenolie zit vol met DHA en EPA én is betaalbaar. Dagelijks een paar milimeter volstaat aan 3 á 4 keer vette vis in de week. Zo behaal jij een goede omega 3 – 6 balans en bevorder je jouw gezondheid.

Bovendien kun je via STRK leven 10% korting krijgen op jouw bestelling bij Artic Blue (samenwerkingspartner). Gebruik hiervoor de code strk-leven-nl10

Wat wordt er getest bij een omega 3 test?

Deze omega 3 test meet 24 verschillende vetzuren. Waaronder ALA, DHA en EPA. Maar, deze test neem je vooral af om te weten hoe je algemene omega 3 : omega 6 ratio ervoor staat.

Dat wordt getest aan de hand van een index. Het geeft aan hoeveel omega 3 vetzuren er in jouw bloed gemeten worden. Een percentage tussen de 8% en 11% wordt als optimaal beschouwd.

Je bloed bevat verschillende vetzuren waarvan omega 3 de bekendste is. Hiernaast kun je denken aan omega 6-, verzadigde- en transvetzuren. Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit is een verzamelnaam voor het plantaardige ala en de vis vetzuren epa en dha. Voldoende omega 3 vetzuren en een goede onderlinge verhouding zijn nodig voor de gezondheid van hart en vaten. De omega 3 index test is een uitgebreide bloedtest die kijkt naar alle essentiële vetzuren in het bloed en geeft een totaalbeeld van alle andere vetsoorten die in het bloed voorkomen. De omega 3 test laat zien hoeveel omega vetzuren jouw bloed bevat en maakt inzichtelijk of er sprake is van een gezonde verhouding met de andere vetzuren. 

Hoe werkt de afname van een omega 3 test?

Indien je jouw omega 3 index wilt weten, kun je contact opnemen met STRK leven.

Ik bestel een testkit voor je en nodig je uit voor een intakegesprek. Hier nemen we door middel van een pijnloze vingerprik een druppeltje bloed af. Vervolgens sturen we dit op naar het lab waar de testkit vandaan komt.

Ongeveer 1 á 2 weken later nodig ik je uit om de uitslag door te nemen en eventueel samen een plan op te stellen indien je jouw index wilt optimaliseren.

Benieuwd naar jouw omega 3 ratio en hoe te verbeteren?

Neem vrijblijvend contact op