<strong>Waarom je geen calorieën zou moeten tellen</strong>

Calorieen tellen
Vitaliteit

Waarom je geen calorieën zou moeten tellen

Meten is weten. Een belangrijk gegeven. Maar veel mensen die aandacht besteden aan wat ze eten, denken snel aan het bijhouden van hun gegeten calorieën. Bovendien wordt er veel gecommuniceerd over caloriebehoeften voor mannen (2.500 kcal) en vrouwen (2.000 kcal).

Het aantal calorieën kan je een idee geven over hoeveel je binnenkrijgt. Maar het geeft tegelijkertijd een veel te algemeen beeld over jouw inname. Daarom ben ik geen fan van (langdurig) calorieën tellen. Ik leg je graag uit waarom:

Het negeert de kwaliteit van je voeding

Misschien wel de belangrijkste reden, wil je natuurlijk als eerste weten. Het tellen van calorieën negeert de kwaliteit van je voeding. Het houdt geen rekening met de nutriënten die je binnenkrijgt. Bepaalde voeding – zoals noten, diverse fruitsoorten, vette vis en eiwitrijke producten – bevatten vaak veel calorieën. Tegelijkertijd geven ze je ook vele gezondheidsvoordelen.

calorieen en nutrienten van noten en paaseieren Calorieen van makreel en chocolademousse

Voorbeeld: 100 gram notenmix bevat ongeveer 545 calorieën. 100 gram chocolade paaseieren bevatten ongeveer 537 calorieën. Noten bevatten echter veel goede (onverzadigde) vetten en vele gezondheidsvoordelen. Wat heb je liever voor je lijf?

Het kan leiden tot obsessief gedrag

Een tweede reden – misschien een reden waar je niet snel aan denkt – is dat calorieën tellen kan leiden tot obsessief gedrag. Door je zo druk te maken om calorieën krijg je een negatieve relatie met voeding. Eten wordt een beperking in plaats van een genot. Extreem obsessief gedrag kan zelfs leiden tot eetstoornissen zoals anorexia.

Calorieën tellen is niet altijd nauwkeurig en makkelijk

Calorieën tellen is lastig en niet altijd nauwkeurig. Want weeg jij ieder broodje, groente, fruit, aardappeltje, snoep of wat dan ook exact af? Bovendien bestaat je maaltijd vaak uit verschillende voedingsmiddelen met ieder zijn eigen caloriedichtheid. Zie dat maar eens goed bij te houden. Het is dus ontzettend moeilijk, ondanks vele handige apps, om je calorieën goed bij te houden. Je vergeet vaak iets, niet alles is goed af te wegen en niet elk product is goed in calorieën uit te drukken. Hierdoor ga je scheef in je meting zitten. Wil je nou toch je calorieën bijhouden, maar óók waardevolle inzichten krijgen in jouw macronutrienten? Dan raad ik de app “Food” aan.

Calorieën tellen is geen duurzame oplossing

Calorieën tellen is lastig vol te houden en daardoor geen duurzame manier van gezond leven. Het blijven tellen vraagt veel aandacht en moeite. Maar ook altijd maar onder het aantal aanbevolen calorieën te blijven is niet altijd makkelijk.

Richten op een gezonde balans met goede nutriënten

In plaats van calorieën tellen, is het belangrijk om te focussen op een gevarieerde en evenwichtige voeding die rijk is aan gezonde voedingsstoffen. 100 kcal vanuit courgette geeft je veel meer voedingswaarde dan 100 gram vanuit koekjes. Probeer gezonde voeding te integreren in je dagelijkse routine, beweeg regelmatig en luister naar je lichaam om te bepalen wanneer je genoeg hebt gegeten. Zo hoef je niet snel op je calorie inname te letten.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *